ÖNDER KADIN’23 İSTANBUL’DA YAPILDI

Cumhuriyet’in ilk üniversite mezunları kadınları tarafından 1949’da kurulan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Merkezi’nce düzenlenen 2023 Yılı Önder Kadın Töreni, 8 Haziran Perşembe günü İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Törene Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, TÜKD Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 2008 yılında TÜKD Önder Kadın Ödül Töreni’ni başlatan TÜKD geçmiş dönem Genel Başkanı Birten Gökyay, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü ve TÜKD geçmiş dönem Genel Başkanı Nazan Moroğlu ve çok sayıda şube başkanı, yönetici, bursiyer katıldı. Tören, TÜKD Genel Başkanı Başkanı Meral Güler, 2’nci Başkan Tülin Kesiktaş Teoman ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Songül Başkaya’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Programın sunuculuğunu TÜKD’nin mezun bursiyeri, TÜKD üyesi Buse Nur Yıldız yaparken, Nuriye Göçer tarafından TÜKD’ye özel tasarlanan Önder Kadın ödül heykelciği ilk kez bu yıl beş farklı dalda görücüye çıktı. 

 

DAİMA ATATÜRK’ÜN DEVRİMLERİ IŞIĞINDA 

TÜKD Genel Başkanı Meral Güler, derneğin kuruluşundan bugüne genel başkanlarının ve kurucularının yer aldığı, ilkelerinin anlatıldığı slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında kamu yararına çalışan, hak temelli bir dernek olduklarını ve 1949 yılından beri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ışığında kadının insan hakları, eşit temsili, toplumsal cinsiyet eşitliği ve eğitim hakkı için çalıştıklarını ve daima mücadeleye devam edeceklerini aktardı. 

 

SANAT ÖDÜLÜ GÜLSİN ONAY’IN, ONUR ÖDÜLÜ EŞİK’İN

Önder Kadın 2023 Sanat Ödülü’nü alan duayen piyanist, Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, yaklaşık yarım saatlik bir resitalle herkesi büyüledi. Onay, resitalin sonunda dakikalarca alkışlandı. 

 

KUÇURADİ’YE ÖDÜLÜNÜ MERAL GÜLER SUNDU 

2023 Yılı Önder Kadın Bilim Ödülü felsefe ve insan hakları alanında birçok değerli çalışmaya imza atan, felsefenin kraliçesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye verildi. Kuçuradi’nin özgeçmişini TÜKD Ümitköy Şube Başkanı Senay Ertem sunarken, Kuçuraradi’ye ödülünü TÜKD Genel Başkanı Meral Güler verdi. 

 

 

MEDYA ÖDÜLÜ KABAŞ’IN OLDU 

Önder Kadın Medya Ödülü, TÜKD’nin gazeteci Yönetim Kurulu Üyesi Songül Başkaya tarafından Sedef Kabaş’a verildi. Kabaş, törende yaptığı konuşmasında, “Yaptığımız sadece haber değeri gördüğümüz gerçekleri yazmak, anlatmak… Nedir zaten bir avuç kalmış muhalif basına yönelik bunca hınç, intikam, ceza ve baskının sebebi? Korkutmaya çalışanlar aslında en çok korkanlar olabilir mi?” sözlerine yer verdi. 

 

ONUR ÖDÜLÜ EŞİK PLATFORMU’NUN

Önder Kadın Onur Ödülü, İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu tarafından Eşik Platformu Kadınları’na takdim edildi. Sahneye hep beraber çıkan Eşik Kadınları adına söz alan Eşik gönüllüsü Hülya Gülbahar, “Birleşe birleşe kazanacağız, kadın mücadelesi, kadın dayanışması diyoruz” dedi. 

 

SPOR ÖDÜLÜ DÜNYA ŞAMPİYONU’NUN

Önder Kadın Spor Ödülü, 2022 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda Türkiye’ye altın madalya kazandırarak dünya şampiyonu olan Sümeyye Boyacı’ya verildi. Şampiyon sporcu gecede yaptığı konuşmayla her başarının ardından yoğun bir emek olduğunu da kanıtlarken, ödülü TÜKD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Fazlı takdim etti. 

 

YAŞAMINI YİTİREN KKTC’Lİ SPORCULAR UNUTULMADI

Törende bu yıl ilk kez verilen “Unutamadıklarımız” Ödülü ise 6 Şubat Depremi’nde Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sporcu çocukları anısına Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği'ne verildi. Dernek Başkanı Ruşen Karakaya, konuşmasını sürpriz hazırlanan video eşliğinde yaparken, salonda duygusal anlar yaşandı.  Karakaya, “Bizler Şampiyon Meleklerimizin, öğretmen ve velilerimizin anısını yaşatmayı ve geleceğe umut olmayı kendimize borç bildik.  Yavrularımız, annelerimiz ve babalarımız evlerinden, bizlerden bir hiç uğruna, aç gözlüler, kural tanımazlar, ahlaksızlar tarafından koparıldı. Öfkeliyiz ve davamızın peşindeyiz.  Adalet kavgamız, çocuklarımızı bizden koparan tüm sorumlular ceza alana dek sürecek. Bu akşam bizleri davetleri ile onurlandıran ve organizasyona emek koyan herkesi gönül dolusu sevgi ile kucaklarız” dedi.

 

TÜRK-BULGAR İŞ KADINLARINDAN HATAY’A OKUL HEDİYESİ

Törende Bulgar-Türk İş Kadınları Kulübü Derneği ve MİDAS Menkul Değerler AŞ katkılarıyla gerçekleşecek olan Hatay’daki okul projesi için sahnede Bulgar-Türk İş Kadınları Kulübü Derneği Başkanı Saliha Emin ile TÜKD Genel Başkan Meral Güler arasında protokol imzalandı. Törende Bulgar-Türk İş Kadınları Kulübü Derneği Başkanı Türkan Türker de yer aldı. TÜKD 2. Başkanı Tülin Kesiktaş Teoman’ın katkılarıyla yapılan proje konusunda konuşma yapan Türker, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hatay benim şahsi meselemdir” sözüne vurgu yaparak, Hatay’ın önemine dikkat çekti. 

 

Tören öncesinde salonda imza etkinliği düzenleyen Sema Tural Tatar’ın ve Nihan Uycan Özen’in kitaplarından elde edilen gelir, TÜKD’nin Atatürk ilkeleri ışığında eğitimlerine devam eden bursiyer kızları yararına kullanılmak üzere derneğe bağışlandı. Yazarlara, Bulgar-Türk İş Kadınları Kulübü Derneği’ne, sanatçı Nuriye Göçer’e ve MİDAS Menkul Değerler AŞ temsilcilerine teşekkür belgesi sunuldu. 

 

 

 

Genel Merkez'de Ara